Ciastka z kaszy gryczanej
gosia56Rodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox, pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
jajko - 1 szt.
maka - 20 dag
masło - 5 dag
cukier kokosowy - 5-10 dag
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
orzechy siekane ,rodzynki i skórka pomarańczowa
dodatkowo :
migdały siekan
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Ciasteczka z kaszy gryczanej z orzechami
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy.
Do miski dajemy zimną kaszę wbijamy jajko ,dodajemy mąkę,cukier ,cukier waniliowy ,masło i proszek do pieczenia . Wyrabiamy ręką
Ciasto wałkujemy na posypaną blacie mąką,wałkujemy dosyć cienko ,wycinamy foremką ciasteczka, wycinamy parzystą liczbę ciasteczek.
Na połowę ciasteczek dajemy orzechy,rodzynki i skórkę pomarańczowa. Brzegi ciasteczka z bakaliami smarujemy wodą lub białkiem na górę nakładamy drugie ciasteczko boki sklejamy.
Górę każdego ciasteczka smarujemy wodą lub białkiem i posypujemy migdałami siekanymi.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
150 st termoobieg i pieczemy około 20 minut na złoty kolor.
Jak ciasteczka wystygną każde ciasteczko dekorujemy polewą czekoladową. POLECAM !!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.