Szarlotka sypana z jabłkiem
gosia56Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pełnoziarnista - 1,5 szklanki
jabłka - 10 szt.
cukier kokosowy - 1/2 szklanki
kakao - 2 łyżki
rodzynki garść
płatki migdałowe - 1 garść
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
masło - 20 dag
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy kaszę,mąkę cukier ,kakao,proszek do pieczenia mieszamy.
Najlepiej wymieszaną mąkę dzielimy równo na trzy części.
Tortownicę 30cm wykładamy papierem do pieczenia na dno sypiemy część mąki wymieszanej.
Następnie wykładamy połowę jabłek i sypiemy rodzynki na to sypiemy cżęść maki i reszta jabłek płatki migdałowe i pozostałą mąkę .
Na to dajemy masło starte na tarce albo po prostu kroimy plastry i układamy na jabłkach.
Piekarnik nagrzewamy 175 st i pieczemy około 50 minut.
Górę szarlotki można udekorować polewą czekoladową .
POLECAM!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.