Bułeczki pełnoziarniste
gosia56Rodzaj posiłku: lunchbox, pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: nabiał, jajka, drożdże, nabiał krowi
Składniki:
letnia woda - 150 ml
letnie mleko - 150 ml
jajko - 1 szt.
olej - 2 łyżki
cukier - 1 łyżeczka
drożdże swieże - 3 dag
dodatkowo :
żółtko i 2 łyżki mleka
dowolne ziarenka do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski robota wsypujemy mąkę dodajemy sól,cukier wbijamy jajko wlewamy olej., wlewamy letnie mleko i wodę dodajemy wyrośnięte drożdże wyrabiamy robotem na gładką masę,jeżeli ciasto wyjdzie wolne dosypujemy trochę mąki zostawiamy aż ciasto podrośnie.
Podrośnięte ciasto przerabiamy .
Ciasto wyjmujemy wkładamy albo zostawiamy w misce robota i znowu czekamy aż podrośnie.
Ciasto dzielimy na równe części formujemy okrągłe bułeczki i odstawiamy aż podrosną
Do miseczki dajemy żółtko z mlekiem i smarujemy delikatnie bułeczki posypujemy dowolnymi ziarenkami jeszcze chwilę czekamy aż znowu trochę podrosną.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 30 minut.
POLECAM!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.