![Ciasteczka sezamowe](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2021-02/15231-photo-main.jpg)
Ciasteczka sezamowe
![](/cache/a32x32/files/users/1040-avatar-1533566911.jpg)
Rodzaj posiłku: ciasta, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, strączkowe, sezam, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 50 dag
cukier - 15 dag
masło zimne - 25 dag
olej - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
marmolada trochę
żółtko - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Masło zimne posiekać dodać mąkę,cukier,sezam,olej jajko i proszek do pieczenia wyrobić ciasto które trzeba schłodzić godzinę w lodówce
.Schłodzone ciasto wałkujemy wycinamy foremką większe ciastko ,następnie wycinamy mniejszy kwiatek w którym robimy w środku otwór.
Spód mniejszego kwiatka smarujemy żółtkiem i kładziemy na większy kwiatek.
W wycięty środek kwiatka dajemy marmoladę
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 20-25 minut na złoty kolor
POLECAM!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.