Krokiety rybno ziemniaczane
gosia56Rodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
filet z ryby - 30 dag
natka pietruszki natka
sól,pieprz do smaku
sok cytrynowy do smaku
masło - 2 łyżki
bułka tarta - 2 łyżki
dodatkowo
bułka tarta do panierki
jajko - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Filet najlepiej ugotować na parze.
Ziemniaki najlepiej z dnia poprzedniego potłuczone tłuczkiem .
Natkę pietruszki siekamy.
Zimny filet rozdrabniamy widelcem.
Do ziemniaków dodajemy rybę ,natkę pietruszki doprawiamy solą i pieprzem mieszamy .
Na patelni rozgrzewamy masło dajemy przygotowaną masę przesmażamy chwilę studzimy.
Do zimnej masy wbijamy jajko dodajemy bułkę tarta mieszamy.
Jeżeli masa wyjdzie trochę wolna to dodajemy trochę bułki tartej albo kaszy manny.
Z masy formujemy nie bardzo duże krokiety które panierujemy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na złoto ze wszystkich stron.
Krokiety przed podaniem można skropić odrobiną cytryny.
POLECAM!!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.