Bułeczki tygrysie
gosia56Rodzaj posiłku: lunchbox, pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: miody, gluten, nabiał, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pełnoziarnista - 30 dag
drożdże świeże - 3 dag
sól - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
woda letnia - 100 ml
mleko letnie - 200 ml
miód - 1 łyżeczka
mąka ryżowa - 10 dag
woda ciepła - 100 ml
drożdże suszone - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżeczka
olej - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Jak nie mamy mąki ryżowej to wystarczy po mielić ryż w młynku do kawySposób przygotowania:
Do miski robota dajemy mąki,sól,mleko wymieszane z wodą olej i dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy ciasto .
,Zostawiamy chwilę aż trochę podrośnie i jeszcze raz krótko mieszamy. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto wyrośnie
.Ciasto dzielimy na części mi wyszło 9 szt. Formujemy bułeczki układamy na blasze.
W miseczce mieszamy składniki na powłokę tygrysią musi być nie za rzadka dlatego wodę wlewamy sukcesywnie..
Wymieszane składniki powłoki odstawiamy na około 15 minut.
Jak bułki podrosną każdą bułkę smarujemy przygotowaną masą.
Tak przygotowane bułki odstawić jeszcze na chwilę
Bułeczki pieczemy około 30 minut 175 st i studzimy na kratce. POLECAM!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.