![Kotlety z kaszy jaglanej botwinki](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2021-02/15043-photo-main.jpg)
Kotlety z kaszy jaglanej botwinki
![](/cache/a32x32/files/users/1040-avatar-1533566911.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, owies, nabiał krowi
Składniki:
botwinka - 1 garść
słonecznik łuskany - 1 garść
bułka tarta - 2-3 łyżki
olej - 2-3 łyżki
cebula biała - 1 szt.
papryka wedzona do smaku
czosnek suszony niedzwiedzi do smaku
otreby do panierki
masło klarowane
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy masło , dodajemy cebule i pokrojoną botwinkę a jak są małe buraczki to ścieramy na tarce. Wszystko dusimy a następnie studzimy.
Do zimnej kaszy dodajemy zimną botwinkę doprawiamy solą ,pieprzem i czosnkiem wsypujemy bułkę tartą i słonecznik może być cały albo lekko przemielony.
Wyrabiamy masę formujemy kotlety obtaczamy w otrębach .
Pieczemy w piekarniku albo smażymy na patelni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.