Makaron z soczewicą czerwoną
gosia56Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, strączkowe, pszenica
Składniki:
sól do smaku
sos z soczewicy czerwonej
soczewica cerwona - 20 dag
cebula - 2 szt.
czosnek - 1-2 ząbek
bulion - 1-2 szklanka
czosnek niedzwiedzi do smaku
papryka słodka mielona do smaku
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
serek topiony - 10 dag
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Makaron z pszenicy durum spaghetti u nas lekko połamany gotujemy w osolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu.
Odsączamy .
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę dodajemy pokrojony czosnek podsmażamy chwilę.
Do cebuli dodajemy wypłukaną i osączoną soczewicę wlewamy szklankę bulionu mieszamy dusimy chwilę jak trzeba to dolewamy jeszcze bulion albo trochę wody.
Do miękkiej już soczewicy dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy,
Następnie dodajemy pokrojony w kostkę serek topiony mieszamy aż się rozpuści.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.