Kotlety jaglane z burakiem
gosia56Rodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
buraki czerwone - 3 szt.
cebula - 2 szt.
słonecznik ziarenka garść
jajko - 1 szt.
sól,pieprz do smaku
oregano do smaku
czosnek niedzwiedzi do smaku
bułka tarta - 2 łyżki
kasza manna - 2 łyżki
dodatkowo bułka tarta
masło i olej
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Bo naczynia blendera wsypujemy ziarno słonecznika mielimy dosłownie chwilę , ale ziarenka mogą być w całości
Cebulę obieramy kroimy w kostkę.
Buraki obieramy ścieramy na tarce. Cebulę i buraki podsmażamy na maśle na patelni studzimy.
Do miski dajemy zimną kaszę najlepiej ją wymieszać widelcem.
Do kaszy dodajemy zimne buraki, przyprawy, słonecznik, bułkę tartą, kaszę manną, wbijamy jajko.
Wyrabiamy masę.
Gdyby była trochę wolna można doda trochę kaszy albo bułki tartej.
Z masy formujemy podłużne kotlety obtaczamy w bułce tartej smażymy ze wszystkich stron.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.