Kotlety jaglane z piekarnika
gosia56Rodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, żyto, nabiał krowi
Składniki:
pieczarki - 8 szt.
natka pietruszki natka
cebula - 2 szt.
słonecznik garść
sól,pieprz do smaku
pieprz ziołowy do smaku
kasz manna - 2 łyżki
otręby pszenne - 3 łyżki
jajko - 1 szt.
masło trochę
olej do spryskania
Sposób przygotowania:
Pieczarki i cebulę siekamy w robocie albo ścieramy na tarce
Na patelni rozpuszczamy masło dajemy pieczarki z cebulą dusimy .
Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekaną
natkę pietruszki studzimy.
Do miski dajemy zimną kaszę i pieczarki wbijamy jajko doprawiamy
wsypujemy słonecznik,kaszę i otręby .Wyrabiamy masę .
Gdyby masa była wolna można dodać trochę bułki tartej albo otrąb.
Mokrymi dłońmi formujemy kotlety układamy na blasze wyłożonej
papierem.
Kotlety można trochę skropić olejem przed włożeniem do piekarnika.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika termoobieg 200 st i pieczemy na
złoty kolor około 20 25 -minut.
POLECAM!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.