Babka śmietankowa
gosia56Rodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
budynie śmietankowe - 3 szt.
cukier - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
posypka czekoladowa - 2-3 łyżki
masło i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania:
bułką tartą.
Do jednej miski dajemy białka do drugiej miski dajemy żółtka.
Najpierw ubijamy białka.można ze szczyptą soli.
Następnie ucieramy żółtka wsypując powoli cukier.
Do dobrze utartych żółtek wlewamy śmietanę i chwilę jeszcze
miksujemy mikserem.
Do utartych żółtek i wymieszanych ze śmietaną wsypujemy przesianą
mąkę ,budynie i proszek do pieczenia mieszamy..
Mieszamy ale mieszam już ręcznie.
Do wymieszanej masy dodajemy ubite białka i wsypujemy posypkę
czekoladową mieszamy delikatnie.
Wymieszaną masę przekładamy do wysmarowanej foremki.
Górę babki lekko wygładzamy
Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 60
minut.
Zimną babkę polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową i obsypujemy
ozdobami cukierniczymi .
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.