Pierogi z soczewicą
gosia56Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, strączkowe, pszenica
Składniki:
kapusta kiszona - 30 dag
soczewica czerwona - 1 szklanka
cebula - 2 szt.
sól,pieprz do smaku
kmin - 1 łyżeczka
kasza manna - 1-2 łyżka
ciasto:
purre z dyni - 25 dag
olej - 2 łyżki
woda gorąca - 1/2 szklanki
imbir mielony - 1/2 łyżeczki
sól do smaku
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu
Soczewica gotuje się bardzo szybko.
Na patelni podsmażyć na maśle cebulę dodać kapustę chwilę smażyć i mieszać ,dodać soczewicę chwilę przesmażyć następnie ostudzić.
Do farszu dodajemy sól ,pieprz kumin mielony i kaszę mannę wymieszać.
Przygotowanie ciasta
Do miski dajemy mąkę ,olej ,purre z dyni ,sól,imbir i wlewamy gorącą wodę.
Wyrabiamy ciasto odstawiamy na chwilę pod przykryciem aby odpoczęło.
Ciasto wałkujemy wycinamy krążki nakładamy farsz i sklejamy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie.
My najbardziej lubimy pierogi odgrzewane na maśle klarowanym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.