Sałatka z cukinii i pomidorków
gosia56Rodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
bazylia kilka listków
szczypiorek garść
płatki migdałowe - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 szt.
pieprz swieżo mielony do smaku
olej do spryskania
kulki mozzarelli - 10 szt.
pomidory koktajlowe - 10 szt.
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy nie obieramy kroimy w plasterki obieraczką do warzyw.
Wyciskamy sok z cytryny dodajemy cukier mieszamy i polewamy paski cukinii mieszamy i zostawiamy na około pół godziny.
Liście bazylii drobno siekamy. Szczypiorek drobno kroimy.
Paski cukinii układamy na półmisku.
Na to układamy połówki mozzarelli i połówki pomidorków lub cząstki. Na to sypiemy liście bazylii i szczypiorek.
Całość posypujemy pieprzem świeżo mielonym spryskujemy olejem. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
Sałatkę najlepiej trochę schłodzić przed podaniem.
POLECAM!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.