
Sernik z masą kajmakową

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Zawiera: nabiał, jajka, kakao, nabiał krowi
Składniki:
maka - 2 szklanki
cukier - 5 łyżek
cukier waniliowy do smaku
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
masło - 15 dag
kakao łyżka
twaróg w wiaderku - 1 kg
jajka - 5 szt.
masa kajmakowa - 1 opakowanie
cukier - 3 łyżki
smietana 30% - 250 ml
polewa do polania
Sposób przygotowania:
Torownicę 30 cm wykładamy papierem dajemy ciasto nakłuwamy widelcem wkładamy na chwilę do lodówki.
Do miski dajemy twaróg i cukier miksujemy mikserem wbijamy jajka i dalej ubijamy, wlewamy śmietanę. mieszamy.
Masę dzielimy na pół do jednej części dodajemy połowę masy krówkowej mieszamy
.Na ciasto wlewamy łyżką raz ciasto jasne raz ciemne
.Jak masa serowa jest już wlana resztę masy krówkowej dajemy łyżeczką na masę twarogową
. Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 60-70 minut
.Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku aż trochę przestygnie.
.Zimny sernik ozdabiamy polewą czekoladową.
POLECAM!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.