Ciasteczka z amarantusem
gosia56Rodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox, pieczywo, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Zawiera: orzechy wszystkie
Składniki:
olej kokosowy rozpuszczony - 1 łyżka
cukier kokosowy - 1 łyżka
wiórki kokosowe - 2 łyżki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
żurawina - 2 łyżki
banany - 2 szt.
dodatkowo mąka kokosowa do obtoczenia kulek
Sposób przygotowania:
Żurawinę sikamy ręcznie albo też w blenderze.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę.
Do miski przekładamy banany dodajemy olej kokosowy cukier kokosowy, sodę, wiórki kokosowe wsypujemy amarantus i dodajemy posiekane orzechy i żurawinę.
Wyrabiamy masę najpierw łyżką a później ręką.
Odstawiamy masę na jakiś czas.
Na talerzyk sypiemy mąkę kokosową.
Łyżeczką nabieramy masę formujemy kulki i obtaczamy w mące kokosowej.
Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem .
Pieczemy około 20-25 minut 175 st.
Ciasteczka po upieczeniu są wilgotne w środku ale bardzo pyszne.
POLECAM!!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.