Rolada biszkoptowa z jabłkiem i śmietaną
gosia56Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 6 szt.
cukier - 5 łyżek
mąka pszenna - 4 łyżki
mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
kakao - 1 łyżeczka
galaretka - 1 szt.
jabłka - 5-7 szt.
śmietana 30% - 330 ml
żelatyna - 1 łyżeczka
cukier - 2 łyżki
bułka tarta do posypania blachy
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy białka ubijamy mikserem dodajemy stopniowo cukier.
Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka.
Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia wymieszać.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia posypać trochę bułką tartą.
Na bułkę wykładamy cząstki jabłek .
a jabłka wylewamy masę zostawiamy w misce trochę masy
Na jabłka wylewamy masę zostawiamy w misce trochę masy.
Do pozostawionej masy dodajemy kakao mieszamy.
Masę kakaową przekładamy do rękawa cukierniczego albo do woreczka foliowego odcinamy róg .
Na białej masie robimy ukośne paski z kakaowej masy następnie nożem robimy nacięcia .
Biszkopt pieczemy około 40 st 175 st.
Jeszcze gorący biszkopt zwijamy w roladę jabłkami do środka studzimy.
Ubijamy śmietanę z cukrem dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Rozwijamy biszkopt smarujemy śmietaną zastygniętą galaretkę kroimy w paski i układamy na śmietanie zwijamy w roladę.
POLECAM!!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.