Chlebek na maślance - orkiszowy
gosia56Rodzaj posiłku: lunchbox, pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, pszenica, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 10 dag
maślanka - 500 ml
cukier - 1 łyżeczka
drożdże - 3 dag
ziarna słonecznika - 4-5 łyżki
Sposób przygotowania:
Chlebek orkiszowy na maślance
Podgrzewamy lekko maślankę tak około pół szklanki kruszymy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru i parę łyżek mąki pszennej odstawiamy aż drożdże wyrosną. Mąki orkiszową i pszenną wsypujemy do miski. Do mąki wlewamy maślankę,sól,słonecznik i dodajemy wyrośnięte drożdże wyrabiamy ciasto mikserem albo w robocie.Ciasto przekładamy do miski posypujemy lekko mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto przerabiamy jeszcze raz odstawiamy aż znowu wyrośnie wyrośnie.
Foremkę keksówkę najlepiej wyłożyć papierem .
Wyrabiamy ciasto i formujemy chlebek wkładamy do foremki,odstawiamy aż ciasto wyrośnie lekko smarujemy wodą
Przed samym włożeniem do pieca smarujemy chlebek jeszcze raz ale tak delikatnie.
Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 st i pieczemy około 1 godziny .
Chlebek wyjmujemy po upieczeniu z foremki i studzimy na desce drewnianej
POLECAM!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.