Sałata - różności
gosia56Rodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: jajka, mięso, wieprzowina
Składniki:
sałata masłowa - 3-4 kilka listków
pomidor duży - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 3-4 szt.
ogórek zielony - 1/2 szt.
jajko - 1 szt.
szczypiorek pęk
czubrica zielona do smaku
sól,pieprz do smaku
olej do spryskania
Sposób przygotowania:
Kabanosa kroimy w plasterki .
Gruszkę myjemy nie obieramy ze skórki tylko kroimy w plasterki.
Duży pomidor kroimy w kawałki a koktajlowe pomidory kroimy tylko na połówki .
Ogórek zielony dobrze myjemy jeżeli chcemy to zostawiamy ze skórką albo obieramy jeżeli tak wolimy.
Liście sałaty myjemy obieramy z nerwów, jeżeli są bardzo duże to rwiemy na drobniejsze kawałki
Tak przygotowane liście sałaty układamy na podłużnym półmisku.
Na liściach sałaty rozkładamy pomidory ,plastry ogórków ,plastry jajek i pomidorki koktajlowe.
Szczypiorek myjemy drobno kroimy sypiemy na półmisek.
Całość doprawiamy solą , pieprzem i czubricą zieloną
Następnie na sałacie rozkładamy plasterki kabanosa.
Całość przed podaniem spryskujemy lekko olejem i podajemy.
POLECAM!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.