![Babka z chałwą](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2021-02/15238-photo-main.jpg)
Babka z chałwą
![](/cache/a32x32/files/users/1040-avatar-1533566911.jpg)
Rodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, sezam, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 5 szt.
mąka pszenna - 2 szklanki
cukier - 1/2 szklanki
chałwa - 20 dag
masło i bułka tarta do foremki
Sposób przygotowania:
Babka z dodatkiem chałwy
Białka ubijamy z odrobiną soli.
Chałwę rozdrabniamy widelcem.
Do miski dajemy masło ubijamy mikserem dodajemy stopniowo cukier,chałwę i żółtka ucieramy na gładką masę.
Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
mieszamy już ręcznie.
Do wymieszanej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy
Ciasto wykładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
tartą.
Wierzch lekko wyrównać.
Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 50
minut.
Wystudzoną babkę dekorujemy polewą czekoladową.
POLECAM
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.