Pasztet z soczewicy czerwonej
gosia56Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, strączkowe, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
soczewica czerwona - 1 szklanka
cebula - 1 szt.
marchewka - 1 szt.
pietruszka - 1 szt.
słonecznik - 1 garść
koperek zielony - 1 kilkanaście
jajka - 2 szt.
sól ,pieprz do smaku
majeranek suchy - 2 łyżeczki
kurkuma - 1 łyżeczka
chili - 1 szczypta
olej - 2-4 łyżki
masło do foremki
bułka tarta do foremki
Sposób przygotowania:
Pieczarki ścieramy na tarce smażymy razem z cebulą.
Pietruszkę i marchewkę obieram ze skórki ścieramy na tarce, dodajemy do pieczarek chwilę trzymamy na ogniu doprawiamy koprem , przyprawami i studzimy.
Do soczewicy dodajemy zimne pieczarki wymieszane z warzywami wbijamy jajka wsypujemy kasze mannę słonecznik wlewamy olej.
Wyrabiamy masę.
Foremkę smarujemy rozpuszczonym masłem i obsypujemy bułka tarta.
Wkładamy do foremki masę, górę masy można spryskać lekko olejem
Nagrzewamy piekarnik 180 st C .Wkładamy do piekarnika nakrywamy folią aluminiową i tak pieczemy około 25 minut po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy około 40 minut.
Pasztet lekko studzimy wykładamy na deskę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
POLECAM
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.