Krupnik grzybowy
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): kresowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, grzyby, jęczmień, nabiał krowi
Składniki:
kasza jęczmienna wiejska - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
maslo - 1 łyżka
olej - 1 łyżka
naturalna przyprawa grzybowa (zmielony proszek grzybowy) lub koncentrat grzybowy naturalny - 4 łyżki
włoszczyzna - 1 pęk
ziele angielskie - 6 szt.
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
ziola prowansalskie do smaku
natka pietruszki - 2 łyżki
olej z czarnuszki do smaku
Sposób przygotowania:
Do cebuli dodajemy marchew, selera i pietruszkę, przesmażamy wszystko minutę.
Dodajemy przyprawy i ziemniaki pokrojone w kostkę.
Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.