
Pulpety rybne z ryżem czarnym

Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): tajska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
bułka tarta - 3 łyżki
ugotowana kasza jaglana - 0,5 szklanki
jajko - 1 szt.
cebula - 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka - 2 łyżki
mleko - 2 szklanki
koperek - 1 pęk
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
ryż czarny - 2 szklanki
Sposób przygotowania:
Następnie jest czas na przygotowania ryby – jeśli filet posiada skórę, musimy ją zdjąć. Sprawdzamy też dotykając filet czy nie ma ości, jeśli są pozbywamy się ich (można za pomocą pęsety lub wycinamy nożem). Tak przygotowane filety mielimy w maszynce do mięsa lub malakserze.
Następnie cebule obieramy i mielimy z rybą.
Potem do ryby dodajemy ugotowany ryż, bułkę tartą i przyprawy oraz jajko.
Następnie masę wyrabiamy aż wszystkie składniki połączą się.
W następnym kroku z powstałej masy formujemy małe pulpeciki i układamy je na talerzu jeden obok drugiego.
Teraz czas na przygotowanie sosu.
Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim mąkę przez kilka sekund.
Potem do masła z mąką dodajemy mleko i mieszamy aż składniki połączą się.
Następnie dodajemy posiekany koperek i przyprawy.
Potem sos gotujemy mieszając aż zgęstnieje i zagotuje się.
W kolejnym kroku na sos wrzucamy jeden obok drugiego pulpeciki.
Na końcu zmniejszamy grzanie, przykrywamy przykrywka garnek i gotujemy wszystko ok 20 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.