Makaron żytni z indykiem, cukinią i karmelizowaną papryką
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska, śródziemnomorska, włoska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, żyto, drób, nabiał krowi
Składniki:
pierś z indyka - 300 g
cebula - 1 szt.
bulion - 1 szklanka
olej - 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukinia - 1 szt.
papryka - 1 szt.
cukier trzcinowy - 1 szczypta
ser zółty tarty - 3 łyżki
listki świeżych ziół - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Następnie kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pieprzem.
Potem na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso.
W kolejnym kroku razem z mięsem podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Następnie wlewamy bulion, dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut.
W tym czasie makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją z opakowania.
Następnie paprykę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju, oprószamy cukrem trzcinowym i podsmażamy aż się lekko skarmelizuje.
Na końcu śmietanę wlewamy do mięsa. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Do sosu dodajemy makaron, mieszamy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.