Wieniec drożdżowy z dżemem
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox, pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, pszenica
Składniki:
masło roślinne - 175 g
jajka - 2 szt.
cukier trzcinowy - 0,5 szklanki
aromat waniliowy - 1 szt.
świeże drożdże - 5 dag
sól - 1 szczypta
dżem brzoskwiniowy z wanilią - 1 słoik
lukier - 0,5 szklanki
kokosowe chispy - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia.
Następnie jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste.
Potem do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki.
Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.
kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę.
Potem każdą lekko rozwałkowujemy na prostokąt. Prostokąt smarujemy dżemem i zwijamy w roladę.
Następnie roladę przecinamy wzdłuż na pół tak by uzyskać dwa długie kawałki.
Oba kawałki zawijamy wokół siebie by uzyskać coś na kształt „warkocza”. Oba końce łączymy ze sobą uzyskując WIENIEC.
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Finalnie wieniec wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra – dół).
Pieczemy 15 min.
Całkowicie ostudzony warkocz lukrujemy i posypujemy płatkami kokosowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.