
Składniki:
mąka pszenna - 500 g
drożdże - 50 g
letnie mleko - 140 ml
śmietana 18% - 50 ml
cukier drobny - 60 g
cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki
żółtka - 2 szt.
stopione masło - 50 g
pasta pistacjowa - 200 g
serek mascarpone - 40 g
cukier puder - 20 g
śmietana 30% - 3-4 łyżki
polewa:
czekolada biała - 100 g
pistacje siekane - 30 g
liofilizowane maliny - trochę
Dodatkowe informacje:
wyszło 12 szt. dużych bułek.Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski.
Rozczyn: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka, gdy podrośnie przełożyć do mąki. Żółtka roztrzepać z pozostałym cukrem.
Dodać resztę składników i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 40-50 minut.
Dobrze wymieszać wszystkie składniki na krem i odstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x35 cm, delikatnie podsypując mąką. Ciasto posmarować kremem pistacjowym. Dłuższy bok ciasta złożyć trzykrotnie: najpierw jeden dłuższy bok złożyć do środka (do 2/3 długości ciasta) następnie przykryć ciasto zakładając drugi dłuższy bok na wierzch.
Potem pokroić nożem na 12 równych części. Każdy pasek ciasta dwukrotnie przekręcić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.