
Kapuśniak jaglany z ostropestem

Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe
Składniki:
olej - 3 łyżki
marchew - 4 szt.
kapusta kiszona - 250 g
kasza jaglana - 5 łyżek
soczewica czerwona sucha - 2 łyżki
liść laurowy - 1 szt.
sól himalajska do smaku
pieprz do smaku
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
ziemniaki - 800 g
ostropest mielony ziarno - 4 szczypty
Dodatkowe informacje:
Filmik z przygotowania zupy https://www.youtube.com/watch?v=1-VkXfB5fYkSposób przygotowania:
Dodajemy soczewicę, kaszę jaglaną suchą, liść laurowy, ziele angielskie.
Dodajemy ziemniaki i marchew startą na tarce.
Zalewamy 3 litrami wody.
Gotujemy 20 min.
Dodajemy kapustę kiszoną, gotujemy 10 min.
Doprawiamy do smaku.
Zupę podajemy na talerz przybraną listkami ziół (np. natka pietruszki, koperek) i oprószoną zmielonym ostropestem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.