Kasza gryczana jak łazanki z kapustą
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, sałatki
Kuchnia (region): kresowa, polska
Specjalne: Wigilia 2023, kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, grzyby
Składniki:
woda wrzaca - 2 szklanki
sól - do smaku
kapusta kiszona - 500 g
kapusta świeża - 500 g
boczek wędzony - 100 g
cebula - 1 szt.
liście laurowe - 2 szt.
ziele angielskie - 6 szt.
olej - 50 ml
pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
W następnym kroku cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z kilkoma łyżkami oleju. Podsmażamy aż się zeszkli.
Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i podsmażamy aż wszystko się zezłoci.
Potem do dużego garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę białą i kiszoną, dodajemy wcześniej zeszkloną cebulę z boczkiem, przyprawy oraz grzyby razem z wodą w której się moczyły. Wszystko zalewamy dwoma szklankami wody. Na końcu kapustę gotujemy ok. 2 godziny, mieszając co jakiś czas i dolewając wody gdyby za szybko wyparowała. Doprawiamy do smaku. Finalnie ugotowaną kapustę mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.