Genialna tarta z łososiem i cukinią
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: zapiekanki
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
mąka razowa - 50 g
masło zimne - 120 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
zimna woda - 5 łyżek
por - 1 szt.
masło - 2 łyżki
łosoś wędzony - 100 g
śmietana 30% - 200 g
jaja - 4 szt.
ser zółty - 50 g
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
pieprz wędzony drewnem bukowym - 0,5 łyżeczki
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Następnie wylepiamy formę do tarty ciastem, dno nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30-60min.
W tym czasie pora drobno siekamy i szklimy na maśle.
Potem przygotowujemy nadzienie. Do miski wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy je.
Następnie dodajemy śmietanę, ser i mieszamy wszystko.
W kolejnym kroku wyjmujemy z lodówki tartę, na dnie układamy pory.
Potem wylewamy masę śmietanową.
Następnie cukinie kroimy w cieniutkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw, zwijamy w roladki i układamy w tarcie.
Potem łososia kroimy w male kawałki i układamy na wierzchu.
Tartę pieczemy w 180st przez ok 50-60 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.