Ser tofu z czarnej soi Bio
Kinga BajcarRodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: soja, strączkowe
Składniki:
Czarna soja Bio - 200 g
*Gaza do odcedzania i durszlak
Sposób przygotowania:
Mieszamy co chwilą, gdyż soja lubi się przypalać.
Gdy na wierzchu wywaru pojawi się niepokojąca piana, odstawiamy garnek na 5 minut do przestygnięcia.
Po upływie 5 minut ponownie nastawiamy garnek aby się soja z wodą zagotowała. Robimy tak około 4 razy.
Miksturę sojową wylewamy ostrożnie na gazę, uważając aby nie wyciekła bokami gazy.
W dolnym garnku odcedzony płyn to mleko sojowe.
W górnym pozostała nam okara sojowa, która idealnie nadaje się do wypieków, ciastek czy sałatek.
Do gotującego się mleka sojowego wlewamy kilka kropel octu balsamicznego. Jeżeli mleko nie zacznie się ścinać - ponownie nalewamy kilka kropel aż do momentu ścinania się mleka.
Gdy już serwatka odzieli się od mleka - odcedzamy ser na czystej gazie.
Odciskamy ser i pozostawiamy tak na około 2 godziny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.