Rolada makowa
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Konkurs z czarną fasolką, Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Jajka - 6 szt.
Mąka pszenna Bio - 6 łyżek
Cukier z Agawy Bio - 1 szklanka
Cukier Waniliowy Bio - 1 opakowanie
* czysta ściereczka
* cukier puder po podsypania
Sposób przygotowania:
Żółtka ubijamy co białości z 1/2 szklanki cukry z Agawy Bio.
Białka ubijamy na sztywno.
Do żółtek dodajemy 6 łyżek mąki i mieszamy aby powstała gładka masa.
Gdy żółtka połączą się z mąką dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy aby piana nam nie opadła.
Podstałe ciasto przelewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 st przez 25 minut.
Delikatnie odklejamy jeszcze ciepły od papieru i przekładamy na czystą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem.
Delikatnie zwijamy w rulon i tak pozostawiamy przez 30 minut w zimnym miejscu.
Ponownie przez chwilę ubijamy.
Ponownie zwijamy w ściereczkę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.