Paszteciki makowe z ciasta drożdżowego
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cytryna - 1 szt.
Rodzynki Sułtanki Bio - 200 g
miód - 150 ml
cukier z Agawy Bio - 150 g
drożdże - 50 g
mleko - 150 ml
masło roślinne kostka
jajka - 4 szt.
Dodatkowe informacje:
Mak należy namoczyć i pozostawić tak na całą noc w wodzie Czas wykonania pasztecików nie uwzględnia moczenia.Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, żółtka z jajek, i gotowy zaczyn. Ręcznie wyrabiamy ciasto.
Gdy już będzie odchodzić od ręki, roztapiamy 3/4 kostki masła i przelewamy do ciasta. Ponownie wyrabiamy ręką.
Przykrywamy suchą i czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Namoczony mak gotujemy do miękkości (około 30 minut).
Następnie odcedzamy i mielimy do uzyskania jednolitej masy.
Gotową skórkę z cukrem przelewamy do zmielonego maku.
Dodajemy sparzone rodzynki i miód.
1/4 kostki masła topimy i również przelewamy do masy makowej.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Następnie rozwałkowujemy na placek grubości około 1 cm.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.