Ciasto mleczne
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): kresowa, międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Jajka - 4 szt.
Cukier kokosowy Bio - 2/3 szklanki
Cukier waniliowy Bio - 2 łyżeczki
Sól szczypta
* opcjonalnie śmietanka 36 % - 250 ml
Masło klarowne Bio - 110 ml
Mąka pszenna Bio typ 450 - 2 szklanki
Sposób przygotowania:
Masło klarowne rozpuścić. Gdy przestygnie zupełnie dolać do niego napój ryżowo-orzechowo-migdałowy.
Mieszankę odkładamy na bok.
Całość mieszamy do jednolitego połączenia się składników, następnie przelewamy do formy najlepiej na keks (wcześniej foremka powinna być wysmarowana masłem klarownym i obsypana delikatnie mąką).
Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 40 minut do suchego patyczka.
Gdy ciasto się upiecze, studzimy je na kratce.
Dla urozmaicenia możemy ubić schłodzoną śmietankę 36 % i nałożyć ją na upieczone i koniecznie wystudzone ciasto.
Smacznego :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.