Biszkopt z musem owocowym i galaretką
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Mąka pszenna jasna typ 550 Bio - 6 łyżek
Jajka - 6 szt.
Śmietanka kremówka 36% Bio - 250 ml
Wiśnie świeże - 1 kg
Cukier z Agawy Bio - 1 szklanka
Oliwa z oliwek extra Virgin Bio kilka kropel
Bułka tarta Bio trochę
Sposób przygotowania:
Żółtka ubijamy na puszystą masę z połową cukru z Agawy Bio.
Białka ubijamy na sztywno.
Do ubitych żółtek dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy aby piana nie opadła.
Następnie stopniowo dodajemy mąkę pszenną Bio. Całość delikatnie mieszamy.
Formę na biszkopt (najlepiej okrągłą) smarujemy pędzlem oliwą z oliwek Bio i posypujemy bułką tartą. Na to wylewamy masę na biszkopt.
Ciasto pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy z gorącego piekarnika blaszkę z ciastem i upuszczamy ją z wysokości kolan na ziemie - zapobiega to opadnięciu biszkopta.
Następnie przekrawamy go na pół i czekamy aż ostygnie.
Z kilograma wiśni bez pestek po odcedzeniu powinniśmy mieć około szklanki soku. Sok ten zagotowujemy z połową łyżeczki Agar Agar Bio (rzez około 5 minut).
Na to układamy wiśnie w całości.
Na wiśnie kładziemy drugi placek biszkopta.
Masę zagotowujemy z pozostałym Agar Agar Bio przez około 5 minut.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Najlepiej to robić jak ciasto pozostanie cały czas w foremce.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Śmietankę kremówkę ubijamy na wolnych obrotach na puszysta masę, dodajemy resztę cukru z Agawy Bio i dalej ubijamy przez kila chwil.
Śmietanę wylewamy na mus brzoskwiniowy.
Pozostałe 3 brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w talarki. Układamy na bitej śmietanie. I ponownie ciasto wstawiamy do lodówki.
Ciasto może i troszkę pracochłonne, ale efekt zadowalający :)
Smacznego !!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.