Kurczak w otrębach gryczanych z sałatką
Kinga BajcarRodzaj posiłku: danie główne, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
Otręby gryczane Bio - 1 szklanka
ekologiczny dezodorowany olej do gotowania i smażenia Bio - 1/2 szklanki
sól trochę
pieprz trochę
oregano suszne Bio trochę
duża kapusta pekińska - 1 szt.
ananas plastry (puszka) Bio - 400 g
śmietana 18% Bio - 150 g
chrzan tarty Bio - 100 g
*ewentualnie ziemniaczki
Sposób przygotowania:
Przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, oregano suszonym, papryką w proszku, staramy się aby mięso było dobrze doprawione.
Na koniec posypujemy otrębami gryczanymi Bio i dokładnie obtaczamy każdy kawałek mięsa w otrębach.
Pieczmy na ekologicznym dezodorowanym oleju do gotowania i smażenia Bio (nalewamy na brytfannę około 1/2 szklanki). Pieczemy w 160 stopniach przez około 2 godzin, od czasu do czasu polewając mięsko "tłuszczem" na brytfance.
Kapustę pekińską myjemy, a następnie szatkujemy na dosyć drobno.
Takim sosem zalewamy kapustę z ananasem i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na chwilę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.