Zapiekany budyń amarantusowy z jabłkami
Kinga BajcarRodzaj posiłku: desery, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki:
Zawiera: jajka
Składniki:
Mleko roślinne - 1 litr
żółtko - 1 szt.
Cukier a Agawy Bio - 100 g
Cukier cynamonowy Bio - 4 łyżki
cukier waniliowy Bio - 4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Do odlanego zimnego mleka dosypujemy mąkę amarantusową, cukier z Agawy Bio, cukier waniliowy Bio i żółtko z jajka.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Gdy pozostałe mleko się zagotuje na gazie, dolewamy cienkim strumieniem rozpuszczone składniki w zimnym mleku.
Mieszamy aż do zgęstnienia.
Jeszcze ciepły powstały budyń przelewamy do naczynia np żaroodpornego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.