Bułki z borówkami
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta, desery, pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Mleko roślinne Bio - 250 g
Drożdże instant Bio - 1 opakowanie
Cukier z Agawy Bio - 7 łyżek
Mascarpone - 2 łyżki
Masło klarowne Bio - 100 g
Lucuma Bio - 1 łyżeczka
Nadzienie : Borówki - 250 g
Syrop z Agawy - 3 łyżki
Lukier :
Cukier z Agawy - 1/2 szklanki
Woda - 5 łyżeczek
Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Ciasto klei się do rąk, dlatego można je dodatkowo podsypać odrobiną mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie,dzielimy je na 12 równych kulek.
Każdą porcję ciasta spłaszczamy do dłoniach.
Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję borówek.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułki łączeniem do dołu.
Międzyczasie robimy lukier.
Do garnka wlewamy wodę z sokiem z cytryny oraz cukrem. Mieszamy aż całość się dobrze rozpuści.
Lukrem smarujemy jeszcze gorące bułki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.