Bułeczki drożdżowe z żurawiną i malinami
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox, pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Maliny świeże - 1 szklanka
Mleko roślinne Bio - 1 szklanka
Mąka pszenna typ 450 - 1 kg
Cukier kokosowy Bio - 1 szklanka
Jajka - 4 szt.
Ser biały tłusty Bio - 250 g
Budyń waniliowy Bio - 1 opakowanie
Produkt zagęszczony ryżowy Bio - 100 ml
Cukier waniliowy Bio - 1 opakowanie
Masło klarowne Bio - 150 ml
Sposób przygotowania:
Mieszamy i zostawiamy o podrośnięcia na 15 minut.
Międzyczasie do miski wsypujemy pozostałą mąką, połowę szklanki cukru i same żółtka z jajek.
Gdy zaczyn podrośnie - wlewamy go do miski z mąka. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Na końcu dodajemy masło klarowne i ponownie wyrabiamy.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 1/2 godziny aby podrosło.
Każdą część wałkujemy na placek o grubości około 1 cm.
Na oba placki ciasta nakładamy cienką warstwę sera, na ser nakładamy żurawinę i maliny.
Drugą roladę kroimy w cieńsze paski (około 2 cm ) i odwracamy do góry nogami.
Bułki układamy w odstępach na blaszce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.