Pralinki
Kinga BajcarRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Wielkanoc
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, kakao, nabiał krowi
Składniki:
Serek mascarpone - 200 g
Cukier a Agawy Bio - 50 g
orzechy trochę
Dodatkowe informacje:
Domowe pralinki można nadziewać np orzechami nerkowca Bio, włoskimi Bio, laskowymi, macadamia lub morelami Bio - albo tym co uważamy za stosowne. Kombinacji jest naprawdę dużo.Jeżeli posiadamy pudełeczka po bombonierkach - możemy poukładać nasze pralinki w pudełku i stworzyć własnoręczny prezent dla kogoś bliskiego .
Sposób przygotowania:
Do mniejszego garnka wsadzamy kuwerturę (czekoladę) - możemy ją wcześniej połamać na kostki.
Kilka minut potrwa aż kuwertura (czekolada) się roztopi. Ciągle mieszamy.
Po upływie tego czasu masę wyjmujemy.
Na osobny talerzyk wysypujemy cukier z Agawy Bio.
Z połowy masy formujemy w dłoniach niewielkiej wielkości kulki, po czym obtaczamy w cukrze.
Z pozostałej masy formujemy kulki, po czym układamy je na desce do krojenia albo woreczku foliowym. Ciekłą ale nie gorącą kuwerturą (czekoladą) polewamy z góry nasze kulki, delikatnie je obtaczając w czekoladzie, tak aby były pokryte czekoladą z każdej strony.
Układamy je w papilotkach papierowych a następnie wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.