Pierniczki
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: miody, gluten, jajka, kakao, pszenica
Składniki:
Miód lipowy Bio - 100 g
Cukier z Agawy Bio - 200 g
Jajko - 1 szt.
Soda oczyszczona BIO - 1 łyżeczka
Cynamon mielony Bio - 1 łyżeczka
Imbir Mielony Bio - 1 łyżeczka
Goździki Mielone Bio - 1 łyżeczka
Kolendra mielona Bio - 1/2 łyżeczki
Masło roślinne Bio - 50 g
* Powidła sliwkowe
* Polewa :
Cukier z Agawy Bio - 1 szklanka
Kakao naturalne Bio - 3 łyżeczki
Woda - 5 łyżek
Dodatkowe informacje:
Pierniki zaraz po upieczeniu są mocno twarde, muszą odpowiednio nabrać wilgoci, aby zmiękły.Najlepiej schować je do dużego pudełka oraz włożyć do niego pokrojone w ćwiartki obrane jabłko. Jabłko spowoduje zmięknięcie pierników i już po kilku dniach będą idealne do zjedzenia.
Sposób przygotowania:
Cukier podgrzewamy aż samoistnie się rozpuści.
Gdy już cukier się rozpuści dodajemy 1/3 szklanki wody. Należy robić to ostrożnie, gdyż woda gwałtownie reaguje z gorącym karmelem.
W momencie połączenia się wody z cukrem dodajemy miód i przyprawy. Mieszamy aż całość stworzy jednolitą masę.
Odkładamy na bok aby masa przestygła.
Dodajemy jajko i masło (musi mieć temperaturę pokojową).
Dolewamy masę miodową.
Wszystko razem wyrabiamy na ciasto.
Na blaszce układamy nasze kulki piernikowe tak, aby dotykały się brzegami.
Pierniki do upieczeniu powiększą swoją objętość i zleją się w całość, jak jedno ciasto.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.