Nocne bułki
Kinga BajcarRodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Mąka ziemniaczana Bio - 1/2 szklanki
Cukier a Agawy Bio - 1 łyżka
Sól - 1 łyżka
Mleko - 1/2 szklanki
Ekologiczny dezodorowany olej do gotowania i smażenia Bio - 1/3 szklanki
Drożdże świeże - 40 g
Jajko - 1 szt.
Płatki lniane Bio trochę
Sposób przygotowania:
W osobnej miseczce rozkruszamy drożdże i zasypujemy je łyżką cukru z Agawy Bio. Rozcieramy aż drożdże połącza się z cukrem.
Do mąki dodajemy łyżkę soli, mleko, wodę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy olej Bio. Ponownie wyrabiamy. Odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy.
Przykrywamy całą miskę z ciastem folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnie każdą kulkę wałkujemy na wałeczek i zwijamy w wianek.
Przed samym włożeniem do piekarnika każdą bułkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy z wierzchu płatkami lnianymi Bio.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Bułki idealnie nadają się na śniadanie z dżemikiem czy konfiturą domowej roboty.
Smacznego :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.