Bułki drożdżowe kokosowe
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta, desery, pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Mąka pszenna typ 550 Bio - 2 szklanki
Cukier z Agawy Bio - 1/2 szklanki
Jajka - 4 szt.
Mleko - 1 szklanka
* Nadzienie do bułek - np jabłka, dżem ekologiczny, świeże owoce, powidła trochę
Oliwa z oliwek extra Virgin Bio - 5 łyżek
Sposób przygotowania:
Żółtka miksujemy z cukrem z Agawy do białości.
Obie mąki przesypujemy do miski, dodajemy ubite żółtka i wyrośnięty zaczyn.
Białka ubijamy na sztywno.
Ciasto wyrabiamy ręcznie aż zacznie odchodzić nam od dłoni.
Na koniec dodajemy ubite białka i ponownie wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 1/2 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Każdą kulkę możemy nadziać czym chcemy - ja bułki nadziałam konfiturami ze śliwek.
Każdą bułkę z wierzchu smarujemy odrobiną mleka i posypujemy cukrem z Agawy Bio.
Bułki układamy na blaszce i ponownie odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.