Jabłecznik z żurawiną
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Jajka - 5 szt.
Jabłka - 1 kg
Żurawina suszona Bio - 1 szklanka
Masło klarowne Bio - 150 g
Woda - 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy całą mąkę, dodajemy całe masło klarowne, żółtka i 1/2 szklanki cukru kokosowego.
Wszystko wyrabiamy na jednolita masę.
Podstałe ciasto zawijamy w no folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut.
Wodę gotujemy na małym ogniu, dodajemy do niej 1/4 szklanki cukru kokosowego i pokrojone jabłka. Dusimy jabłka przez 30 minut.
Na koniec dodajemy żurawinę suszoną Bio i całość mieszamy.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Na papier wykładamy równiutko ciasto. Na ciasto wykładamy masę jabłeczną.
Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier kokosowy i ponownie ubijamy przed dosłownie 3 minuty.
Pianę z białek wykładamy na masę z jabłek.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut.
Smacznego :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.