Ciasto dyniowe z jabłkami
Iwona KuczerRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko BIO - 1/3 szklanki
drożdże świeże BIO - 14 g
rozpuszczone masło BIO - 30 ml
jajko BIO - 1 szt.
mąka pszenna chlebowa BIO - 350 g
duża szczypta soli BIO - 1 szczypta
nadzienie: cukier trzcinowy BIO - 1/4 szklanki
cynamon cejloński BIO - 2 łyżki
galaretka lub marmolada jabłkowa BIO - 1 szklanka
Sposób przygotowania:
W dużej misce mieszamy mokre składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki ciasta, zagniatamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto powinno podwoić objętość.*
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę, rozwałkowujemy na prostokąt, posypujemy cukrem trzcinowym, cynamonem, smarujemy galaretką lub marmoladą jabłkową (można wymienić na powidła śliwkowe). Zwijamy ostrożnie w kształt rolady.
Smacznego.
*Jeśli mamy urządzenie do wypieku chleba wkładamy do niego najpierw mokre potem suche składniki i włączamy program do wyrabiania ciasta. Po zakończeniu programu ciasto wyjmujemy na stolnicę i dalej postępujemy jak powyżej.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.