Risotto warzywne z shiitake
Iwona KuczerRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): chińska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Zawiera: nabiał, grzyby, nabiał krowi
Składniki:
grzyby shitake BIO - 1 garść
mała cebula BIO - 1/2 szt.
papryka czerwona BIO - 1 szt.
seler naciowy BIO - 2 szt.
mała cukinia BIO - 1/2 szt.
olej do smażenia BIO - 3 laski
masło BIO - 2 łyżki
posiekana natka pietruszki BIO - 4 łyżki
sól morska - 1 szczypta
pieprz BIO - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić: cebulę i paprykę w drobną kostkę, selera naciowego i cukinię w większą kostkę.
Namoczone grzyby shitake pokroić w cienkie paski.
Dodawać po jednej łyżce wazowej gorący bulion. Każdą następną łyżkę dodawać po wchłonięciu przez ryż bulionu (bulion najlepiej trzymać w garnku na gazie i powoli dodawać do risotta, musi być cały czas gorący).
Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.