Lody truskawkowo-waniliowe
Iwona KuczerRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe,
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
ksylitol BIO - 150 g
laska wanilii BIO - 1 szt.
truskawki BIO - 200 g
Sposób przygotowania:
i ziarenka wanilii, mieszamy i na średnim ogniu doprowadzamy
do wrzenia. W międzyczasie ucieramy mikserem żółtka z resztą
ksylitolu, do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Gotujące
się mleko wlewamy do żółtek, ostrożnie, cały czas mieszając
trzepaczką, żeby żółtka się nie zważyły. Następnie wlewamy
z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając
najlepiej drewnianą łyżką, aż gęstniejący krem będzie ją lekko oblepiał.
Natychmiast zdejmujemy z ognia, doprowadzony do wrzenia
krem by się zwarzył. Przelewamy do naczynia i pozostawiamy
do wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce.
połowę przekładamy do maszyny do lodów i mrozimy. Do drugiej
połowy dodajemy truskawki. Po zmrożeniu pierwszej części
lodów przekładamy je do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.
Mrozimy w maszynie drugą część lodów, truskawkową. Wykładamy
na lody waniliowe, lekko mieszamy.
Smacznego
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.