Sałatka a'la nicejska z łososiem
Iwona KuczerRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: Sylwester
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: cytrusy, ryba i owoce morza
Składniki:
łosoś wędzony na gorąco - 4 garści
cebula czerwona - 1/2 szt.
oliwki czarne - 2 garści
pomidor mały - 1 szt.
czosnek - drobno posiekany - 1 ząbek
ocet winny biały - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 trochę
pieprz - 1 trochę
Sposób przygotowania:
Umytą i osuszoną sałatę ułożyć w misce.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, oliwki i pomidora również pokroić w plasterki. Łososia podzielić na mniejsze kawałki. Wszystkie przygotowane produkty ułożyć na sałacie. Przyprawić solą i pieprzem.
Do małego słoika wlać: oliwę, ocet, sok z cytryny, włożyć musztardę i posiekany czosnek, sól i pieprz. Zakręcić słoik, mocno wstrząsnąć. Wymieszanym sosem skropić sałatkę.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.