Makaron z sosem cukiniowym
Iwona KuczerRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
średnia cukinia - 1 szt.
starty parmezan - 1/2 szklanki
czosnek - 1 ząbek
oliwa - 2 łyżki
śmietanka 30% - 1/2 szklanki
sól, pieprz - 1 do smaku
Dodatkowe informacje:
* makaron semolinowy możemy zastąpić makaronem spaghetti ryżowym lub kukurydzianym.Ten makaron to błyskawiczny, nieskomplikowany sposób na wiosenno-letni obiad.
Sposób przygotowania:
W czasie, kiedy makaron się gotuje cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na grubej tarce, lekko solimy, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i szalotkę, lekko podsmażamy. Dodajemy cukinię, smażymy mieszając kilka minut, dodajemy sól i pieprz. Wlewamy śmietankę, doprowadzamy do zagotowania. Dosypujemy połowę parmezanu, ponownie doprawiamy, uważając na sól.
Mieszamy ze świeżo ugotowanym makaronem, przekładamy do misek, posypujemy resztą parmezanu i natychmiast podajemy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.