Bułeczki pomarańczowo-różane
Iwona KuczerRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko BIO - 350 ml
małe jajka BIO - 2 szt.
cukier trzcinowy BIO - 50 g
masło BIO - 80 g
sól drobna BIO - 1/2 łyżeczki
nadzienie: sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy BIO - 4 łyżki
woda różana BIO - 4 łyżki
starta skórka z 1 pomarańczy BIO - 1 szt.
cukier trzcinowy BIO - 6 łyżek
lukier: cukier puder trzcinowy BIO - 6 łyżek
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy w dużej misce z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut, aż będzie gładkie i błyszczące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
Po tym czasie przygotowujemy nadzienie: mieszamy sok z pomarańczy z wodą różaną.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek, grubości około 2-3 cm. Smarujemy je sokiem z wodą, posypujemy cukrem trzcinowym i startą skórką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.