Ciasto piernikowe z gruszkami
Iwona KuczerRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło do wysmarowania formy - 1 trochę
mielone migdały BIO - 6 łyżek
cukier trzcinowy BIO do wysypania formy - 4 łyżki
miękkie masło BIO - 150 g
jajka BIO - 3 szt.
cukier trzcinowy BIO - 200 g
mleko BIO - 125 ml
melasa trzcinowa BIO - 125 ml
soda oczyszczona BIO - 1 łyżeczka
cynamon mielony BIO - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Melasę,cukier, masło i mleko podgrzać do rozpuszczenia się składników, często mieszając, wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać jajka, zmiksować. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, cynamonem i sodą, dodać do masy. Dokładnie, ale szybko wymieszać.
Wystudzić, wyjąć na przygotowany talerz odwracając ciasto "do góry nogami".
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.