Chleb razowy - Tatterowiec
Iwona KuczerRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegańskie
Zawiera: gluten, pszenica, orkisz, żyto
Składniki:
woda** - 150 g
mąka razowa - żytnia, pszenna, orkiszowa - 100 g
sól morska/himalajska - 1 łyżka
cukier brązowy - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Jeden z najbardziej znanych chlebów w blogosferze :-) Upieczcie koniecznie, jest mocno zakwasowy, długo utrzymuje świeżość, a jego upieczenie nie wymaga szczególnych zdolności ;-) Idealny, kiedy macie nadmiar zakwasu.Sposób przygotowania:
Mieszamy krótko, przekładamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami lub płatkami żytnimi, smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwą, zakrywamy naoliwioną folią i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ma rosnąć powoli, kilka godzin).
Pilnujemy, żeby nie przerosło. Przerośnięty chleb zapadnie się pośrodku i nie będzie smaczny.
* Gęstość zakwasu w tym przypadku wynosi 150%, czyli na 100 g użytej mąki dodano 150 g wody.
**ilość użytej wody należy uzależnić od gęstości zakwasu i rodzaju użytych mąk.
źródło: piekarniatatter.blogspot.com/
przepis na zakwas:
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/zakwas-zytni-1
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.